Nooit eerder werden zo veel vragen gesteld via sociale media aan de verschillende gemeenten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) in samenwerking met het socialemediaburo. Bijna alle Vlaamse steden en gemeenten zijn intussen actief op sociale media. Ze communiceren op die manier vooral over de dienstverlening en doen er aan crisiscommunicatie. Ook zowat 70 procent van de inwoners is actief op Facebook. Voor hen is dat medium stilaan een nieuw gemeenteloket: maar liefst negen op de tien gemeenten krijgen vandaag vragen van inwoners via sociale media, de helft krijgt zo ook klachten doorgespeeld. De gemeenten denken daar voorlopig anders over. Het ontbreekt hen aan middelen om voluit die kaart te trekken, zo leert de enquête. (Bron: Het Laatste Nieuws)
Zes op de tien gemeenten krijgt vandaag meer privéberichten van burgers via Messenger en WhatsApp. In Nederland zullen tegen eind dit jaar maar liefst zeven op de tien gemeenten actief zijn op WhatsApp, maar zo’n vaart loopt het voorlopig niet in ons land. Amper 7 procent van de gemeenten heeft al een infolijn via WhatsApp, 61 procent overweegt het momenteel zelfs niet.
“Het is aan het management om de gemeentediensten te stimuleren om sociale media in het dagelijkse werk in te zetten”, zegt Mieck Vos, algemeen directeur van de VVSG. “Dat kan natuurlijk niet zonder ruimte voor trainingen van collega’s en het beschikbaar stellen van zaken als smartphone, tablets en andere tools.”
Bijna alle gemeenten hebben wel minstens één Facebookpagina. Facebook is dan ook de koploper, omdat 70 procent van de inwoners er actief op is. Twee op de drie gemeenten zitten ook op Twitter, al bereiken ze daarmee nog geen 5 procent van hun inwoners. Ook Instagram wint aan belang (66 procent van de gemeenten heeft een account), al wordt dat vooral gebruikt om met de jongere bevolking te communiceren.
De gemeenten hebben het meest succes met berichten over mobiliteit, afval, veiligheid en overlast. Indien nodig zetten ze sociale media ook in voor crisiscommunicatie. Toch kunnen de gemeenten nog veel meer doen. Zo betrekt Roeselare haar inwoners via een Facebookpagina bij de opmaak van het meerjarenplan. Maar om het ‘virtuele dorpsplein’ echt ten volle te benutten, zijn er vooral meer middelen, mensen en trainingen nodig, aldus de VVSG.
Bron: Het Laatste Nieuws - https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190604_04444507
Een freelance digital marketing consultant inhuren of online assistentie nodig?
Contacteer mij op info@marijkestaessens.com of 0485 63 16 50