top of page
  • Marij Staessens

Social Media Content: Kies je voor een professionele fotoshoot, stockfoto's of eigen beelden?

Het gebruik van foto's vormt voor veel bedrijven een uitdaging. Kies je ervoor om eigen foto's te laten maken, of ga je voor stockfoto's? En als je voor stockfoto's gaat, betaal je dan voor deze afbeeldingen of zoek je naar gratis stockfoto's? Om je te helpen een weloverwogen keuze te maken zet ik in dit artikel de voor- en nadelen van gratis stockfoto's, betaalde stockfoto's en eigen foto's even op een rij.
1. Gratis stockfoto's gebruiken


Hoewel er veel websites zijn met gratis stockfoto's, zijn er enkele nadelen waarvan je je bewust moet zijn.


  1. Overal dezelfde stockfoto's tegenkomen: Gratis stockfoto's hebben slechts één voordeel: ze kosten niets. Maar dit voordeel kan ook een nadeel zijn, omdat veel mensen op dezelfde populaire websites zoeken naar gratis stockfoto's, zoals Unsplash of Pixabay. Hierdoor kom je dezelfde afbeeldingen op meerdere plaatsen tegen, wat mogelijk afbreuk kan doen aan het imago van je bedrijf.

  2. Niet altijd echt gratis: Een ander nadeel is dat sommige gratis stockfoto's eigenlijk niet legaal zijn om te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze mensen bevatten zonder de juiste toestemming, logo's of privé-eigendommen tonen, of bekende bezienswaardigheden laten zien waarop auteursrechten rusten.


2. Betaalde stockfoto's


Ondanks de opkomst van gratis stockfoto's zijn er nog steeds websites waar je tegen betaling stockfoto's kunt downloaden. Dit omzeilt veel van de nadelen van gratis stockfoto's, met een grotere keuze en over het algemeen betere kwaliteit.


  1. Meer keuze en hogere kwaliteit: Websites met betaalde stockfoto's bieden vaak een breder scala aan afbeeldingen van hogere kwaliteit. Als je iets bijzonders zoekt, vind je dat eerder op deze platforms.

  2. Kosten: Het gebruik van betaalde stockfoto's brengt kosten met zich mee, maar deze zijn vaak gerechtvaardigd door de kwaliteit en diversiteit van de beschikbare afbeeldingen.


Budget: Gemiddeld kost 1 stockfoto € 3,00 en een stockvideo € 35.


3. Professionele foto's laten maken


Met zorgvuldig geplande fotografie en creatieve styling kun je beelden creëren die jouw boodschap krachtig overbrengen en je online aanwezigheid versterken.


  1. Unieke content: Met eigen foto's kun je unieke en op maat gemaakte beelden maken die specifiek zijn voor jouw merk, waardoor je je kunt onderscheiden van concurrenten en een authentieke merkidentiteit kunt opbouwen.

  2. Hogere betrokkenheid: Kwalitatieve en visueel aantrekkelijke beelden vergroten de betrokkenheid van je doelgroep, wat resulteert in meer interactie en een groter bereik van je merk.

  3. Visuele impact: Eigen foto's zorgen voor een krachtige visuele impact en maken je merk visueel aantrekkelijk, waardoor je boodschap beter blijft hangen bij je doelgroep.

  4. Efficiënte marketing: Met eigen foto's beschik je over marketingmateriaal dat je op verschillende kanalen kunt inzetten, wat zorgt voor een efficiënte marketingstrategie.


Budget: Een professionele fotoshoot kost doorgaans € 120 per uur. Dit tarief omvat uiteraard de productie van meerdere foto's of video's. Daarbovenop moet je ook nog rekening houden met de kosten voor het opstellen van een draaiboek of moodboard.


4. Je eigen beeldbank opzetten


Om kosten te besparen, kun je zelf een beeldbank opzetten. Zo kan je bijvoorbeeld je medewerkers foto's laten maken of zelf aan de slag gaan. Verzamel alle content in een beeldendatabank zoals FileFlow of Bynder. Een andere oplossing is een combinatie van eigen fotografie met (betaalde) stockfoto's en professionele fotoshoots, afhankelijk van de behoeften van je bedrijf en het beschikbare budget.


Budget: Het is belangrijk om de uren van zowel jou als je medewerkers te rekenen. Bovendien zal je zelf geshoot materiaal vaak nog wat moeten bewerken om het er professioneel te laten uitzien, en ook de kost van je beeldbank-software moet je in rekening nemen.


10 weergaven

Comments


DIGITALE MARKETING

& COMMUNICATIE CONSULTANT

bottom of page