top of page
  • Marij Staessens

Waar vind je de perfecte freelancer voor jouw opdracht?

Bijgewerkt op: 5 nov. 2023

In een wereld van groeiende flexibiliteit en specialisatie worden freelancers steeds vaker ingezet om uiteenlopende projecten en taken uit te voeren. Of je nu tijdelijke versterking nodig hebt voor een specifiek project, een communicatie-expert zoekt voor een eenmalige opdracht, of een vervanger nodig hebt tijdens vakanties of ziekte, freelancers kunnen een waardevolle aanvulling zijn voor jouw team. Maar waar vind je nu de juiste freelancer voor jouw opdracht? In dit artikel verkennen we verschillende mogelijkheden om de perfecte kandidaat te vinden.


De_juiste_freelancer_vinden

01. Freelancer Platformen - De betaalbare keuze


Er zijn diverse online platformen zoals Fivvr, Malt, Freelancer.be en Opdrachten.be die fungeren als virtuele marktplaatsen voor freelancers. Deze platforms bieden een kostenefficiënte alternatieve aanpak in vergelijking met traditionele rekruteringsbureaus. Het proces is over het algemeen eenvoudig: als opdrachtgever neem je een abonnement voor de periode dat je een freelancer zoekt. Zodra je advertentie live gaat, kan je de voortgang volgen, updates ontvangen of zelf interessante profielen doorzoeken.


Voordelen:

  • Ruime keuze: Met talloze freelancers beschikbaar, is de kans groot dat je een geschikte kandidaat vindt.

  • Concurrentie: Het grote aantal freelancers op deze platforms resulteert in concurrerende prijzen en biedingen.

  • Kostenbesparing: Dit is over het algemeen een kosteneffectievere optie in vergelijking met rekruteringsbureaus.

Freelancer.be: Abonnement €199 of €399 per maand

Freelancenetwork.be: Gratis voor opdrachtgevers

Opdrachten.be: Gratis voor opdrachtgevers

Malt.be: commissie van 10-15% op de totaalsom van de opdracht

Fivvr: commissie van 5% op de totaalsom van de opdracht


Nadelen:

  • Gebrek aan Kwaliteitscontrole: Door de overvloed aan freelancers is het moeilijk om de kwaliteit te garanderen.

  • Beperkte Aandacht: Sommige freelancers kunnen overladen zijn met werk, wat hun beschikbaarheid en aandacht voor jouw project kan verminderen.


Deze platforms zijn ideaal voor situaties waarin je budget beperkt is en je veel verschillende opties wilt verkennen. Ze zijn ook geschikt voor eenvoudige projecten die snel afgerond moeten worden. Het grote voordeel is dat je, in tegenstelling tot een rekruteringsbureau, geen extra kosten bovenop de fee van de freelancer hoeft te betalen wanneer je een geschikte kandidaat selecteert.02. LinkedIn - hét platform om zelf op zoek te gaan naar een freelance professional!


LinkedIn is een krachtige tool voor het vinden van gespecialiseerde professionals, inclusief freelancers. Met behulp van de zoekfunctie kun je snel freelancers vinden en zelf een initiële screening uitvoeren. Door zoekwoorden zoals "freelance digital marketeer" en filters zoals locatie, connecties, onderwijsinstelling, branche en servicecategorieën te gebruiken, kun je gericht zoeken naar de juiste kandidaten. Het grootste voordeel van LinkedIn is de mogelijkheid om profielen te bekijken, op te slaan als PDF-bestand, berichten te sturen of connecties te maken. Hierdoor kun je snel en efficiënt contact leggen met potentiële freelancers zonder extra kosten.


Via LinkedIn Talent Solutions kan je een abonnement nemen op Recruiter of Recruiter Lite.

LinkedIn Recruiter Lite is het rekruteringstool van LinkedIn en is het meest geschikt voor kleine tot middelgrote bedrijven met een laag volume aan rekruteringsbehoeften. Met LinkedIn Recruiter krijg je toegang tot geavanceerde zoekmogelijkheden die je in staat stellen om razendsnel de juiste persoon te vinden. Je kunt nauwkeurige zoekopdrachten opstellen op basis van diverse criteria, zoals locatie, functietitels en vaardigheden. Het geavanceerde systeem van LinkedIn Recruiter stelt ook automatisch geschikte kandidaten aan jou voor. Wanneer je aangeeft dat een match goed is, zal LinkedIn Recruiter automatisch meerdere vergelijkbare profielen aanbevelen. Deze functionaliteit werkt ook andersom: als je aangeeft dat een kandidaatprofiel niet geschikt is, zal LinkedIn Recruiter geen vergelijkbare profielen meer aanraden. Naast de geavanceerde zoekfuncties kun je met LinkedIn Recruiter ook andere tools gebruiken die je helpen met het vinden van een geschikte kandidaat. Een voorbeeld is InMail. Hiermee kun je kandidaten benaderen met wie je geen connectie hebt; je hoeft dus niet zelf te wachten tot een kandidaat reageert op de vacature.


Kosten: Een maandabonnement op Linkedin Recruiter Lite kost € 170.03. Een rekruteringsbureau inschakelen - De duurdere oplossing.


Hoewel duurder, bieden rekruteringsbureaus een hoog niveau van expertise en ondersteuning bij het vinden van de juiste kandidaat voor jouw opdracht. Deze bureaus hebben de ervaring en middelen om gekwalificeerde freelancers te vinden via verschillende kanalen, waaronder hun eigen netwerk, jobbeurzen en sociale media. De recruiters screenen kandidaten grondig op basis van hun cv, motivatiebrief en andere relevante informatie voordat ze een gesprek plannen om hun competenties en voorkeuren te bespreken. Het belangrijkste nadeel van het gebruik van een rekruteringsbureau is de kostenstructuur. Naast de vergoeding voor het selecteren van geschikte profielen, betaal je ook een percentage bovenop de dagelijkse vergoeding van de freelancer. Een digitale marketing freelancer die €585 per dag rekent, kost jou via een rekruteringsbureau al snel tussen de €643 en de €672,75 per dag.


Kosten: Het is moeilijk een prijs te plakken op het invullen van een vacature door een recruteringsbureau. Naast de vergoeding voor het selecteren van geschikte profielen, betaal je ook een percentage van 10 à 15% bovenop de dagelijkse vergoeding van de freelancer en dat gedurende de hele looptijd van de opdracht.Conclusie


Of je nu kiest voor een kostenefficiënt platform, het gerichte netwerk van LinkedIn, of de expertise van een rekruteringsbureau, elke optie heeft zijn voor- en nadelen. Met de groeiende flexibiliteit van freelance werk, is het essentieel om verschillende bronnen te gebruiken om de perfecte match te vinden. Hou rekening met je budget, de aard van het project en de vereiste competenties bij het selecteren van de juiste freelancer. En onthoud: flexibiliteit, kwaliteit en passende referenties zijn de sleutel tot een succesvolle samenwerking met een freelancer.Contacteer mij via info@marijkestaessens.com of 0485 63 16 50


9 weergaven

Comments


DIGITALE MARKETING

& COMMUNICATIE CONSULTANT

bottom of page