In hedendaagse zakelijke omgevingen is het inhuren van freelancers een gangbare praktijk geworden. Deze onafhankelijke professionals brengen een schat aan expertise en flexibiliteit met zich mee. Toch kan het vaststellen van hun geschiktheid voor een specifieke taak een uitdaging vormen. Het is niet zo eenvoudig als het opvragen van referenties van voormalige werkgevers, zoals je dat doet bij vaste medewerkers. Dus, hoe kun je als werkgever ervoor zorgen dat de freelancer die je overweegt in te huren, daadwerkelijk de juiste persoon is voor de job?
1. Vraag om een Portfolio
Een ervaren freelancer kan meestal een portfolio met zijn beste werk presenteren. Dit is vooral waardevol voor creatieve freelancers, zoals grafisch ontwerpers, copywriters of content creators. Bestudeer het portfolio grondig en stel specifieke vragen over de projecten die je aansluiten bij jouw project. Vraag bijvoorbeeld hoe ze tot bepaalde resultaten zijn gekomen, met wie ze hebben samengewerkt en welke uitdagingen ze hebben overwonnen. Dit geeft je inzicht in hun creatieve proces en werkstijl.
2. Controleer hun online aanwezigheid
Voor freelancers in andere vakgebieden dan creatieve beroepen kan het lastiger zijn om een portfolio te presenteren. In dat geval is het een goed idee om hun online aanwezigheid te controleren. LinkedIn is een nuttig hulpmiddel om te zien met welke bedrijven of opdrachtgevers ze hebben samengewerkt. Werken ze regelmatig samen met internationale bedrijven? Dan kun je ervan uitgaan dat ze zijn getest op competenties en kwalificaties. Wil je toch nog meer weten? Grote bedrijven hebben meestal een eigen HR-dienst die je makkelijk kan contacteren. Of je kan gewoon de vorige opdrachtgever(s) of bedrijf even in de zoekbalk ingeven en een in-mail sturen. Vergeet echter niet om eerst toestemming te vragen aan de betreffende freelancer voordat je contact opneemt met een voormalige opdrachtgever.
3. Referenties checken bij vorige opdrachtgevers
Hoewel referenties subjectief kunnen zijn, kunnen ze waardevol inzicht bieden in de persoon achter de sollicitant. Net zoals bij online reviews, kunnen meerdere positieve referenties wijzen op betrouwbaarheid en kwaliteit. Om ervoor te zorgen dat je waardevolle informatie krijgt, is het essentieel om goed doordachte vragen voor te bereiden voordat je contact opneemt met referenties.
Vragen die je eventueel kunt stellen om meer inzicht te verkrijgen:
Hoelang heeft de kandidaat voor uw bedrijf gewerkt?
Wat was de aard van het werk dat de kandidaat heeft uitgevoerd?
Wat was opgenomen in het salaris, zoals bonussen of overuren?
Hoe zou u de kandidaat omschrijven in termen van kwaliteiten en werkstijl?
Zou u overwegen om de kandidaat in de toekomst opnieuw aan te nemen?
4. Bij een langetermijnopdracht: overweeg een testcase
Als je van plan bent om een langdurige samenwerking aan te gaan, kun je overwegen om de freelancer een korte proefopdracht te geven. Dit kan helpen om hun vaardigheden te beoordelen voordat je een langdurig contract aangaat. Het is echter essentieel om eerlijk en respectvol te handelen, omdat de tijd van freelancers even waardevol is als die van jou. Houd de opdracht redelijk qua omvang, vergelijkbaar met een taak die je bijvoorbeeld aan een vaste medewerker zou geven. Zorg ervoor dat de opdracht relevant is voor de functie en geef voldoende tijd om het werk te voltooien. Houd er rekening mee dat je waardevolle ideeën en inzichten ontvangt van professionals die je later zelf kunt implementeren, zonder dat ze hiervoor zijn betaald. Als je de content of oplossingen van de testcase later wilt gebruiken, overweeg dan een betaalde testcase.
5. Houd het contract flexibel
Een van de voordelen van het werken met freelancers is de flexibiliteit van contracten. Overeenkomsten met zelfstandige freelancers kunnen doorgaans snel en met minimale financiële verplichtingen worden beëindigd. Dit betekent dat als je niet tevreden bent met de prestaties van de freelancer, je de samenwerking snel kunt beëindigen zonder langdurige opzegtermijnen. Als de geleverde diensten niet aan de verwachtingen voldoen of gebreken vertonen, heb je ook nog de mogelijkhe id om de factuur te betwisten en betaling voor de prestaties te weigeren.
Conclusie
Het controleren van referenties van freelancers vergt een zorgvuldige aanpak, maar het is een belangrijk onderdeel van het selectieproces. Door portfolios te evalueren, online aanwezigheid te controleren, referenties te raadplegen en testopdrachten te overwegen, kun je een weloverwogen beslissing nemen over de freelancer die het beste past bij jouw behoeften. Het is een investering in het vinden van de juiste persoon voor de job, en dit zal uiteindelijk bijdragen aan het succes van je project.
Een freelance digital marketing consultant inhuren of online assistentie nodig?
Contacteer mij via info@marijkestaessens.com of 0485 63 16 50