top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarijke Staessens

Hoe maak je nou eigenlijk een goede nieuwsbrief?

Bijgewerkt op: 28 jul. 2020

Een nieuwsbrief kan een handige tool zijn om je doelgroep op de hoogte te houden van je bedrijf, product of dienst. Verder kan je je nieuwsbrief ook gebruiken om specifieke producten of diensten te promoten, traffic naar je website te genereren en conversies te realiseren. Maar hoe maak je nou eigenlijk een goede nieuwsbrief?


01. Het belang van de onderwerpregel

De onderwerpregel is het eerste wat mensen te zien krijgen als ze je nieuwsbrief ontvangen. Als die niet interessant genoeg is dan is het heel waarschijnlijk dat ze je nieuwsbrief ook niet openen en verder lezen. Een goede onderwerpregel is dus belangrijk. Zo kan je bijvoorbeeld je potentiële lezers nieuwsgierig maken door een vraag te stellen. Met een vragende onderwerpregel als “Hoe vaak post u op social media?” of “Weet u wat uw klanten willen?” suggereer je dat hij of zij niet de enige is met een bepaald gedrag of probleem, tegelijkertijd geef je ook aan dat jouw e-mail een antwoord of oplossing zal inhouden. Gebruik je onderwerpregel ook om een tijdelijke promotie of actie aan te kondigen. Woorden als “korting”, “alleen vandaag” of “gratis” hebben meer impact dan je denkt. Ook een onderwerpregel die een emotie teweeg brengt, een onverwachte boodschap heeft of een opvallend standpunt verkondigt, zal ervoor zorgen dat jouw e-mail zich onderscheidt van die van je concurrenten. En dat is de bedoeling!



02. Zorg voor relevante content


Dagelijks worden er heel wat e-mails verstuurd. Jouw nieuwsbrief belandt dus tussen heel wat andere mails. Hoe zorg je er nu voor dat jouw nieuwsbrief gelezen wordt? Om te beginnen moet je nieuwsbrief content bevatten die relevant is voor je lezers. Schrijf bijvoorbeeld over trends in de sector of speel in op de actualiteit. Deel kennis en knowhow die mensen kunnen gebruiken of organiseer een poll of enquête, de meeste mensen weten het zeker te waarderen dat je hun mening belangrijk vindt! Het is ook niet nodig om je tot één onderwerp te beperken. Variatie zorgt ervoor dat meer mensen een topic vinden die hen aanspreekt en je nieuwsbrief dus ook meer gelezen zal worden.


03. Ook de lay-out van je nieuwsbrief is belangrijk

Niet alleen de content van je nieuwsbrief is belangrijk, ook de lay-out speelt een rol. Herkenbaarheid is troef! Trek je huisstijl door in het ontwerp van je nieuwsbrief en zet je logo op een duidelijk zichtbare plaats. Op die manier herkennen mensen onmiddellijk jouw nieuwsbrief wanneer die in hun mailbox belandt. Gebruik korte, goed leesbare teksten en zorg bij elke topic voor een pakkende titel. Ook aantrekkelijke visuals, videothumbnails en GIF’s toevoegen, is een must. Ze geven je nieuwsbrief net dat tikkeltje extra.


04. Nodig je lezers uit tot actie


Zet je lezers aan tot actie door een button of link in je nieuwsbrief te plaatsen. De actie zelf kan erg divers zijn: een download starten, een aankoop doen, zich inschrijven, verder lezen,… De insteek van je e-mail bepaalt welke call-to-action button je gebruikt. Ook wanneer er vanuit je content niet onmiddellijk een CTA nodig is, bijvoorbeeld wanneer je een offline actie promoot, voeg je er best eentje toe. Geef in zo’n geval je lezers de mogelijkheid om je bericht te delen op social media of door te sturen naar vrienden. Hiermee vergroot je het bereik van je actie.


05. Zorg voor een regelmatige verschijning


Het aantal keer per week of maand dat je een nieuwsbrief verstuurt hangt af van de branche waarin je actief bent. Zo zal je als leverancier van fysieke goederen vaker een nieuwsbrief versturen dan een accountant of advocaat. Verstuur je nieuwsbrief ook altijd op dezelfde dag en uur. Dinsdag en donderdag zijn de beste dagen om je nieuwsbrief te versturen, 10 uur ‘s ochtends is dan weer het ideale uur. Je nieuwsbrief steeds op hetzelfde moment versturen genereert vertrouwen waardoor meer mensen je nieuwsbrief vaker zullen openen én lezen.



06. Het belang van de footer


Sinds de GDPR wetgeving van kracht is, weet iedereen: e-mailings mag je niet zomaar versturen. Om er zeker van te zijn dat je e-mail egaal en professioneel is, moet je footer de volgende informatie moeten bevatten:

  • Een opt-out ofwel de mogelijkheid voor de lezer om zich uit te schrijven

  • De reden waarom hij of zij een mailing ontvangt, bijv. “Je ontvangt deze e-mail omdat je je daarvoor hebt aangemeld op onze website.”

  • Je bedrijfsnaam, vestigingsadres, e-mailadres en btw-nummer. Eventueel mag je ook met een link doorverwijzen naar een pagina op je website waar deze gegevens beschikbaar zijn.


07. Meten is weten

Door de resultaten van je nieuwsbrief op te volgen kom je allerlei zaken te weten die je kan gebruiken om je volgende nieuwsbrieven nog beter te maken. Zo kan je o.a. onderzoeken welke topics meer gelezen worden dan andere, hoeveel keer er op je CTA-button werd geklikt én wie er wat vervolgens mee deed op je website. Met al deze data kan je dan aan de slag om je lezers nog beter te voorzien van interessante content, aanbiedingen en informatie.





Meer weten? www.marijkestaessens.com

60 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page