Marijke Staessens
Het verschil in loonkost: freelancer vs vaste werknemer.
De laatste jaren is er in België een trend naar freelance werk. Vooral jobs in sales, marketing, administratie, HR, IT en digital content marketing worden steeds vaker ingevuld door freelancers. Maar wat is nu het verschil in loonkost tussen een freelancer en een vaste medewerker?

Economisch woelige tijden.
De bankencrisis in 2008, corona in 2020, de huidige inflatie én de energiecrisis. Bedrijven krijgen zware klappen en het wordt steeds moeilijker om de rekening(en) en het loon van hun werk-nemers te betalen. Daarbovenop is er in vergelijking met onze buurlanden in België ook een zware loonkosthandicap, wat onze bedrijven nog kwetsbaarder maakt. Om de kosten te drukken gaan bedrijven steeds vaker rekening houden met de werkelijke loonkost en de flexibiliteit waarmee personeel kan ingezet worden.
Wat zijn de totale loonlasten van een freelancer versus die van een vaste medewerker?
De loonlasten van een freelancer zijn heel transparant. Dit is zijn dagtarief x het aantal gepresteerde dagen. De 21% BTW wordt achteraf gerecupereerd. In de factuur van een freelancer zitten alle kosten vervat dus ook wagen, transport, laptop, GSM, verzekeringen, enz
Nu het moeilijke relaas. Iemand in vaste loondienst tussen 35 en 44 jaar heeft een gemiddeld bruto-maandloon van 4395 euro. Daarbij komen nog heel veel extra kosten en administratie. Er is de verplichte patronale RSZ en minimaal 20 betaalde vakantiedagen. Daarnaast zijn er de zogenaamde extralegale voordelen: dertiende maand, bonussen, een bedrijfswagen, kilometer-vergoeding, smartphone en laptop, internet- en softwareabonnementen, hospitalisatie-verzekering, maaltijd- en ecocheques, betaalde feest- en ziektedagen. Hierdoor bevindt de maandelijkse totale loonkost van een werknemer tussen 35 en 44 jaar zich rond 12.500 euro en dat is zonder de kost van een vaste werkplek en personeelsadministratie.
Werkt de freelancer of de vaste werknemer het meeste per maand?
De freelancer werkt de dagen of uren die hij of zij factureert. Moet hij een maand werken, dan werkt hij of zij 21,7 dagen. Als werkgever betaal je enkel de gepresteerde uren. Een vaste werknemer werkt gemiddeld 21,7 dagen min de vakantiedagen. Daardoor werkt hij of zij gemiddeld 18,1 dagen. Daarbovenop moet je je werknemer ook betalen wanneer hij ziek wordt of op wettelijke feestdagen.
Wat is de werkelijke kost per dag van een freelancer versus die van een vaste werknemer?
De gemiddelde loonkost van een freelancer tussen 35 en 44 jaar per dag is 625 euro. De gemiddelde loonkost van diezelfde werknemer in vast dienstverband ligt ergens rond 595 euro per dag, maar hier moet je wel nog de kost van een vaste werkplek en personeelsadministratie bijtellen.
Waarom kiezen bedrijven vaker dan vroeger voor freelancers?
Niet alleen de duidelijkheid van de kosten en minder administratie zijn belangrijke factoren bij de voorkeur voor freelance. De dagtarief is vooraf duidelijk bepaald en buiten de factuur betalen is er verder geen administratie nodig. Daarnaast kunnen we er ook van uitgaan dat de expertise van de freelancer de projecten snel zal voortstuwen. De freelancer is immers meestal meer gespecialiseerd dan een vaste werknemer. Heb je een collega slechts enkele dagen per week of per maand nodig, dan kan je ook rekenen op de flexibiliteit van de freelancer. Dit is bijvoorbeeld handig om een zwangerschapsverlof of langdurige ziekte van een collega op te vangen.
Wanneer kan je toch best kiezen voor vast personeel?
Heb je een permanente fulltime job in gedachten waarbij een nieuwe collega veel tijd nodig heeft om je bedrijf, je interne structuren en processen te leren kennen, dan is het meer aangewezen om voor vast personeel te gaan. Indien het project niet full-time is dan zal het immers moeilijk worden om vast personeel te vinden. Duurt deze full-time opdracht bijvoorbeeld maar 9 maanden gedurende een zwangerschap? Dan kan je opnieuw best een freelancer of interim manager inschakelen.