Marijke Staessens
Hoeveel verdienen BV’s met reclame op Instagram?
Bron: Het Laatste Nieuws

‘Temptation’ Pommeline die schaamteloos reclame maakt voor bil- en lipvergrotingen, Josje Huisman die vrolijk HelloFresh aanprijst en ‘Familie’-actrice Bab Buelens die promo maakt voor ‘De Bijenkorf’. Op Instagram en co. krioelt het van de BV’s die als social influencers merken in de etalage zetten en zo zelf een aardig graantje meepikken. Maar mag dat zomaar?
Nog zo’n social influencer is Erika Van Tielen. De ‘Familie’- actrice post geregeld foto’s van zichzelf en haar kroost waarop ze pronkt in kleren van diverse merken, zoals onder meer CKS. Erika werkt duidelijk ook samen met enkele reisagentschappen en momenteel voert ze online campagne voor #melkmoment. De vraag rijst: zet ze die foto’s op Instagram omdat ze CKS en co. zo tof vindt? Of omdat ze een deal heeft met met het kledingmerk, en er zelf iets aan verdient? Dat valt niet altijd op te maken uit de posts die ze online zet. Erika zelf wenst liever geen commentaar te geven op haar activiteiten op Instagram.

Verdoken reclame
De algemene wet rond het aanprijzen van bepaalde producten is simpel en zegt dat het ‘voor de consument te allen tijde duidelijk moet zijn wat al dan niet reclame is’. Heldere spelregels voor influencers op sociale media zijn er echt niet. De Federale Overheidsdienst Economie wilde daar begin dit jaar verandering in brengen door social influencers te verplichten de hashtag ‘reclame’ te gebruiken om aan te geven dat het om een gesponsorde post ging. Maar die richtlijn werd de dag zelf al teruggefloten omdat er geen overleg met de sector had plaatsgevonden. Minister van Economie heeft de koe nu bij de horens gevat en legt momenteel de laatste hand aan de regelgeving voor online influencers.
Duidelijke hashtags
Dat die dringend nodig zijn, vindt ook de Raad voor de Reclame die nu al met enkele richtlijnen naar buiten komt. “Influencers zijn hot en promoten vaak producten en diensten van adverteerders bij hun volgers”, zegt directrice Sandrine Sepul. “Consumenten en zeker jongeren vinden het soms moeilijk om te weten of de influencer zijn persoonlijke mening geeft of de boodschap van een merk. Daarom schept de Raad voor de Reclame nu duidelijkheid en stellen we alsnog voor om steeds de hashtag ‘reclame’, ‘promotie’, ‘sponsoring’, of ‘in samenwerking met’ te vermelden.”

Verdoken reclame
Voor het ‘verdoken reclame’ maken op sociale media sprak de FOD Economie dit voorjaar al boetes van 208 tot liefst 400.000 euro uit. Maar vooraleer men echt zal kunnen optreden, is het dus wachten op de richtlijnen van Kris Peeters. Maar dat er via de sociale media poen te verdienen valt, blijkt meteen uit enkele telefoontjes naar pr-bureaus. “Ja, wij werken regelmatig samen met influencers”, klinkt het bij één van hen. “Als we een nieuwe brillencollectie voor een bepaald merk moeten lanceren, zoeken we influencers die mooie modefoto’s posten, passend bij de sfeer van het merk. Of we zoeken influencers die zelf goed met zo’n bril zouden staan. Dan maken we daar afspraken rond, maar die verschillen van persoon tot persoon. Op één ding na: wij keuren élke foto goed voor die online gaat. Wanneer zo’n influencer geld krijgt voor een beeld, mogen wij ook eisen stellen.” Concrete bedragen blijken moeilijk te noemen. “Maar over het algemeen betalen wij 50 tot 1.500 euro voor een foto. Da’s een groot verschil, maar voor het finale prijskaartje hangt het ervan af om welk product het gaat, hoeveel volgers je hebt, of het eenmalig is...”
Die 1.500 euro blijkt niet eens een topbedrag, als we een ander marketingbureau horen. “Sommige influencers krijgen zelfs 5.000 euro per foto. Zelf zijn we minder fan van die bedragen. Je wilt als merk immers voorkomen dat influencers jouw product enkel maar promoten omdat ze er dik voor betaald worden.”

Broodwinning
Nog een interessante kanttekening. “In tegenstelling tot wat velen denken, zijn het níet de BV’s die met de grote bedragen gaan lopen”, klinkt het. “Zij hebben meestal al een goedbetaalde job en zien dit als een extraatje. Hen zie je niet zo vaak tot op het bot onderhandelen over de prijs. Influencers die er wél hun broodwinning van willen maken, doen dat wel.”
Want ja, ook bij ons zijn er influencers die kunnen leven van hun sociale media. Denk maar aan Céline Schraepen en Talisa Loup, die hun job opzegden om volledig van hun posts te leven. “Maar het is maar enkelen gegeven”, gaat de marketeer verder. “Wij krijgen regelmatig mails binnen van jonge meisjes die influencer willen worden. Zo werkt het natuurlijk niet. Influencer is niet iets wat je kan worden, je bént het. Die meisjes die er alles aan doen om in een recordtempo zoveel mogelijk volgers te verzamelen, zijn niet de meest waardevolle profielen voor bedrijven. Al kunnen sommigen er wel even op teren. Denk maar aan die verleidsters van ‘Temptation Island’, die nadien ook tal van producten toegestuurd krijgen. Of gratis ingrepen laten doen, zoals bil- en lipvergrotingen. Even zijn ze hot, maar lang gaan zulke profielen niet mee. De grote social influencers, zoals Sofie Valkiers, steken daar écht uren tijd in.”
Bron: Het Laatste Nieuws/Dag Allemaal - https://www.hln.be/showbizz/hoeveel-verdienen-bv-s-met-reclame-op-instagram