Marijke Staessens
6 redenen om een freelancer in te huren.
Bijgewerkt op: 7 apr. 2020
De laatste jaren is er een tendens naar meer freelance werk. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat bedrijven steeds meer projectmatig werken, maar ook de hoge loonkosten en
de verdere ontwikkeling van het internet spelen een rol. Toch zijn veel werkgevers nog niet echt overtuigd van de voordelen van een freelancer. Twijfel je zelf ook nog om een freelancer in te huren? Misschien dat deze 6 redenen je toch kunnen overhalen!

01. Je huurt een freelancer enkel in voor de periode dat je hem of haar nodig hebt.
Als ondernemer kan je profiteren van het feit dat je freelancers slechts inhuurt voor de periode dat je hem of haar nodig hebt. Het kan de ideale oplossing zijn in onverwachte situaties zoals een deadline die plots wordt verschoven, een groot project, een lid van je team dat uitvalt door (langdurige) ziekte of iemand die met zwangerschaps- of ouderschapsverlof gaat. Maar ook voor jonge, nog groeiende bedrijven kan het voordelig zijn om niet direct vast personeel in dienst te nemen. Vaste werknemers zijn doorgaans duurder en minder eenvoudig te ontslaan. Een freelancer is niet onderworpen aan dat arbeidsrecht. Zowel de freelancer als de klant kunnen snel een einde maken aan de samenwerking.
02. Een freelancer inhuren is voordeliger voor de werkgever
Ik zei het al: vaste werknemers zijn doorgaans duurder. Een freelancer werkt de dagen of uren die hij of zij factureert. Wordt een freelancer ziek tijdens een project dan worden die niet gepresteerde uren of dagen ook niet gefactureerd. Dikwijls werkt een freelancer ook van thuis uit wat betekent dat je bespaart op reiskosten en sociale voorzieningen. Een ander groot voordeel is dat je als opdrachtgever een freelancer geen loonheffingen, vakantiedagen, dertiende maand of andere benefits hoeft te betalen.
03. Hoeveel voordeliger is 'voordeliger' nu eigenlijk?
Het aanwerven van een freelancer is dus een goedkoop alternatief voor het aanwerven van een vaste medewerker. Maar wat is nu de werkelijke kost per dag? De gemiddelde loonkost van een online freelancer tussen 35 en 45 jaar ligt tussen de 320 en de 600 euro per dag. De gemiddelde loonkost van diezelfde werknemer in vast dienstverband zal ergens tussen 300 en 650 euro per dag liggen, afhankelijk van de secundaire arbeidsvoorwaarden en het aantal werkelijk gewerkte dagen. Héél véél voordeliger lijkt dit misschien niet maar…
04. Bovendien heeft een freelancer meer kennis en ervaring!
Freelancers zijn zelf ondernemer en begrijpen jou als ondernemer heel goed. Ze weten dat het kostenplaatje belangrijk is, maar ook een zekere zelfstandigheid en polyvalentie zodat jij als opdrachtgever verder kan met je eigen werkzaamheden. Hij weet zich moeiteloos aan te passen aan een nieuwe omgeving, maakt zich methodes en procedures snel eigen en is daardoor ook sneller operationeel. Doordat ze in veel diverse branches werken zijn ze meestal ook goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de markt waardoor ze beter in staat zijn om innovatieve oplossingen te bedenken. Verder moet een freelancer ook zijn eigen zaak runnen. Naast hun vakgebied hebben ze dan ook kennis van boekhouden, marketing en projectmanagement.
05. Een freelancer is polyvalent
Freelancers zijn geen 9 tot 5 types. Daar waar je vaste werknemer gebonden is aan kantooruren, werkt een freelancer ook in de avonduren en zelfs in het weekend.
06. En last but not least: Hij is gemotiveerd!
Omdat een freelancer ook ondernemer is, is hij extra gemotiveerd om elke opdracht goed uit te voeren. Freelancers willen zoveel mogelijk zekerheid voor zichzelf inbouwen. Door goed werk te leveren hoopt hij of zij vervolgopdrachten binnen te halen. Keer op keer moeten ze zich bewijzen, doen ze dat niet dan zullen potentiële opdrachtgevers zeker naar een concurrerende freelancer gaan.
Een freelancer nodig? www.marijkestaessens.com